Tafsir Mimpi Potong Kuku

Erti Mimpi Memotong Kuku

Pendapat orang tua-tua dulu mengatakan bahwa barangsiapa bermimpi potong kuku atau mematahkan kuku, itu membawa suatu alamat yang kurang baik yakni si pemimpi akan mengalami kerugian lazimnya dalam aspek kewangan.

Justeru, berhati-hatilah dalam mencatur urusan kewangan dengan harapan ‘kerugian’ yang dikatakan itu dapat dielakkan atau setidak-tidaknya dapat dikurangkan tanpa memberi kesan besar dalam kehidupan.

Pandangan sedemikian ada rasionalnya. Bahkan jika diteliti dalam kehidupan nyata, seseorang yang kurang memberi perhatian pada kebersihan kuku samada sedar atau tidak, ada kesan pada kehidupan sosialnya. Bayangkan seseorang yang kotor kukunya tapi mengusahakan perniagaan makanan. Begitu juga halnya dengan tabiat suka menggigit kuku yang mana kata orang tua-tua itu alamatnya kelak akan banyak hutang!

Dalam satu tafsiran lain, pandangan yang diungkapkan dalam kitab tafsir mimpi karangan Ibnu Sirin turut mengaitkan mimpi kuku dengan alamat kurang baik dalam kehidupan. Dinyatakan bahwa seseorang yang mimpi tentang kuku tandanya kemungkinan akan menempuh kesulitan atau pelbagai halangan yang sangat-sangat memerlukan ketajaman fikiran untuk mengatasinya.

Di samping itu, dikatakan bahwa sesiapa yang mimpi memotong kuku kemungkinan itu petanda dia akan gagal mengatasi kesulitan atau halangan yang bakal didepani lebih-lebih lagi sekiranya dia tidak berhati-hati dalam mengatur tindakan yang bakal diambil. Berfikirlah semasak-masaknya dan elak membuat keputusan secara terburu-buru.

rahsia mimpi:

mimpi potong kuku . arti mimpi potong kuku . mimpi memotong kuku . tafsir mimpi potong kuku . arti mimpi memotong kuku . maksud mimpi potong kuku . mimpi potong kuku islam .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *